Workday Interview Questions and Answers

1. What is Workday?

Ans: Workday is a cloud-based software vendor for finance, HR, and planning. It was founded in the year 2005 with headquarters at Pleasanton, Calif. It offers services and products for resource management, planning, students, learning management systems, etc. It provides greater information accessibility on the cloud with analytics capabilities on Big Data.


2. What are the advantages of Workday?

Ans: Here are some of the advantages of Workday,

The services can be access from anywhere at any time

No prior programming knowledge is needed to work with Workday

Very intuitive and easy to interact user interface

It offers instant access to data in real-time

Generate reports which are useful for managers to make data-driven decisions

Improves enterprise efficiency and it is highly scalable


3. What are the different modules offered by Workday?

Ans: Workday offers many services that suit enterprise needs,

Human Capital Management

Enterprise Planning

Financial Management

Analytics

Professional Services Automation

Student

Data-as-a-Service


4. Explain about Workday HCM

Ans: Workday HCM enforces visibility into your workforce through managing HR functions like planning, recruiting, etc. It manages your global workforce with the manager and employee self-service. It also provides analytics on your workforce data like talent, labour, and cost. 


5. What are the features of Workday Human Capital Management?

Ans: Here are some of the many features that Workday HCM offers,

Human resource management

Reporting and analytics

Global compliance

Audit and internal controls

Workforce planning

Recruiting

Talent management

Payroll management

Time and absence management

Expenses

Want to get certified in Workday. Learn from our experts and do excel in your career with Asha24's Workday Online Training


6. How much does Workday HCM cost?

Ans: Workday HCM is available in two pricing models - subscription-based and one-time license. The cost will depend on the features used by the enterprise. You have to get in touch with product sales to get the exact cost for the features that are needed. 


7. What browsers are supported by Workday?

Ans: Workday supports most of the internet browsers like Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, and Safari. A user can use any of these browsers to log in to their Workday.


8. What are the types of reports that we can generate in Workday?

Ans: Workday offers three types of reporting,

Basic - create simple reports on Time Off, Pay, etc. regularly and export them to Excel or as a PDF. 

Advanced - create reports by performing join on two tables, filtering rows, multi-level sorting, etc.

Composite - create reports with more complex calculations. 


9. What are the ways to access the Workday Delivered report?

Ans: There are three ways to access a Workday Delivered report,

Browse by category in the Sitemap

Run Workday Standard Reports

Give the name of the report in the search bar


10. Define RaaS Report

Ans: We can create custom reports in Workday and expose them as web services. This can be done with the help of Reporting as a Service (RaaS) interface. The output of this web service can be in RSS, XML, or JSON format.


11. How is Workday reporting different from other SQL ERP systems?

Ans: Workday Reporting follows an object-oriented relationship model. We have to select the primary business source and data model while creating reports. SQL ERP system uses the relational database model.


12.Explain about organizations in Workday

Ans: An organization is a group of workers that serves a specific purpose. An organization follows a hierarchy that enables a parent-child relationship. Supervisors on top of the hierarchy will be able to track workers and approve business processes.


13. What are security groups in Workday?

Ans: A security group consists of a group of users who need to access specific data or perform some actions. Following are the Workday security groups,

All users

All employees

All Contingent workers

All Terminees

All Retirees 


14. What are the Workday security group types?

Ans: Workday provides five types of security groups,

User-based

Role-Based 

Job-Based

Level based 

Integration System


15.What are the business process steps in Workday?

Ans: Following are the steps involved in a business process, 

Entry Condition

Exit Condition

Running Conditions 

Validation Condition